V sklopu projekta Mamo čez uporabna znanja bi radi pomagali študentom, tako brucem, kot tudi starejšim študentom, z uporabnimi nasveti s področja (študentskega) življenja. V naslednjih tednih bomo objavljali predloge, ki se nam zdijo uporabni. Stay tuned!
Riževi rezanci s piščancem in zelenjavo
ČAS PRIPRAVE: 40 min
ZAHTEVNOST: 5/10
PRIMERNO ZA ŠTUDENTSKI DOM: da
Riževi rezanci s piščancem in zelenjavo so popoln primer hitrega in hranljivega obroka, ki si ga lahko pripraviš v kuhinji v študentskem domu. Izbereš lahko poljubno zelenjavo in tudi meso (piščanec, svinjina, rakci, govedina). Jaz sem izbrala sestavine, ki sem jih imela doma (ker obožujem kitajsko), prilagam pa tudi povezave do spletne trgovine, da boš lahko tudi ti kupil/a enaka živila.
ZA 2 OSEBI POTREBUJETE:
- 200 g riževih rezancev (jaz sem uporabila te: riževi rezanci SPAR )
- 200 g piščančjih prsi (ali drugega poljubnega mesa)
- polovico korenčka
- polovico male paprike
- 1 mali por
- polovico bučke
- gobe po želji (jaz sem uporabila tele suhe, ki jih moraš predhodno namočiti: gobe SPAR)
- strok česna
- ingver po želji
- svetlo sojino omako
- temno sojino omako
- sol, poper
- po želji tudi mešanico kitajskih začimb (jaz sem uporabila tele: mešanica five spice)
*namesto sveže zelenjave lahko uporabiš zamrznjene zelenjavne mešanice, jaz pogosto uporabim kar tole: wok zelenjava SPAR
pripomočki:
- wok ali večja ponev (jaz sem uporabila kar picopeka, saj sem kuhala za 5 ljudi)
- velik lonec za rezance
- plastično lopatko (za mešanje, obračanje, …)
- posodico za meso
- posodico za zelenjavo
- žličko
*jaz sem kuhala za 5 ljudi, zato imam na slikah večje količine
Preden pričnete s kuhanjem zavrite vodo in si pripravite vsa živila ter pripomočke, saj bo samo kuhanje potekalo zelo hitro in moraš imeti pripomočke na dosegu roke.
1. Na pult si pripravite vso zelenjavo
V primeru, da uporabljaš zamrznjeno zelenjavo jo samo nasuj poljubno količino v posodico in pusti na pultu med pripravo ostalih stvari, da se malenkost odtali. Pražiš jo lahko tudi kar zamrznjeno, če nimaš dovolj časa.
2. Meso narežite na trakce in mu dodajte čajno žličko svetle sojine omake in začimbe po želji
Mesu lahko dodate tudi kakšne druge začimbe, če jih želite. Jaz sem poleg sojine omake dodala še kitajsko mešanico začimb, beli poper in sol. Meso lahko marinirate zdaj pozimi marinirate na pultu, v toplejših mesecih pa dajte skledo nazaj v hladilnik.
Pri ravnanju s surovim mesom bodite pazljivi. Nož in desko VEDNO temeljito umijte s toplo vodo in detergentom takoj po uporabi. Nikoli ne hranite surovega mesa poleg že kuhane hrane ali hrane, ki jo uživate surovo (sadje, zelenjava).
3. Zelenjavo narežite na palčke, saj se bo tako najbolje spražila
Takšni tehniki rezanja francoski mojstri rečejo tudi julienning. V kitajski kuhinji jo uporabljajo, saj zelenjavo pražijo v zelo vročih vokih, cilj pa je čimhitrejša priprava, zato zelenjavo narežejo na tanke palčke.
Gobe narežemo na poljubno obliko, saj so takšnih oblik, da palčke težko naredimo.
Česen narežemo na čimmanjše koščke.
4. Dodajte rezance v vrelo vodo, če se kuhajo okrog 6 min, če ne pa že prej.
5. Dobro pogrejte wok (ponev, picopek, karkoli uporabljate) in vlijte notri jedilno žlico rastlinskega olja.
V azijski kuhinji največ kuhajo z arašidovim oljem, ki zelo dobro prenaša visoke temperature, ki so pogosto uporabljene v azijskem načinu priprave hrane.
6. Prepražite strok česna in dodajte marinirano piščančje meso.
7. Odstranite meso iz picopeka in posebej prepražite zelenjavo.
Meso lahko damo v posodo, v kateri smo ga marinirali, a jo pred tem obvezno dobro umijemo.
8. Zelenjavi dodajte meso, odcejene rezance, po 1 jedilno žlico svetle in temne sojine omake ter čajno žlico arašidovega olja.
Rezance z dodano sojino omako in oljem dobro premešaj, da se ne sprimejo med seboj (temu služi olje), nato pa jih poskusi, da vidiš če jih je potrebno še dosoliti.
To je to, rezance lahko še poljubno začiniš (npr. s čilijem, mlado čebulo, arašidi, limeto, …). Dober tek!
Špela Zlodej, 18. 11. 2020