Mamo čez uporabna znanja: plačevanje položnic

V sklopu projekta Mamo čez uporabna znanja bi radi pomagali študentom, tako brucem, kot tudi starejšim študentom, z uporabnimi nasveti s področja (študentskega) življenja. V naslednjih tednih bomo objavljali predloge, ki se nam zdijo uporabni. Stay tuned!

Kako plačam položnico?

Ko postanete študenti in greste živeti na svoje, pride s samostojnim življenjem še ogromno nekih novih dolžnosti. Ena izmed teh je plačevanje položnic od študentskega doma, če živiš zasebno pa jih pride mesečno še veliko več za stroške. Ker ŠŠK-jevci vemo, da takšnih stvari v šoli ne učijo, vam bomo na pomoč priskočili kar mi.

Postopek, ki ga bomo podrobno opisali, je narejen za spletno banko NLB Klik, a se med seboj banke ne razlikujejo, tako da kar pogumno tudi, če imaš kakšnega drugega ponudnika, naši nasveti še vseeno veljajo.

1. Uredi si spletno banko

Položnice lahko greš plačati tudi v živo, ampak zdaj v času korone si nihče ne želi na mrazu stati pred banko ali pošto v dolgih vrstah. V primeru, da spletne banke ne želiš, pa so lokacije za plačilo položnic naslednje:

 • banke (NLB, Abanka, SKB, NKBM, …)
 • Pošta Slovenije

To sta najpogostejši lokaciji za plačilo položnic. Na teh lokacijah lahko izpolniš tudi prazen UPN obrazec za razna plačila spletnih naročil po predračunu ipd.
Za položnice, ki pa jih prejmeš po pošti pa lahko obiščeš tudi naslednje lokacije:

 • bencinske črpalke Petrol
 • trafike 3DVA
 • trgovine (Tuš, Mercator, SPAR)

V trgovinah SPAR je plačevanje položnic možno na SPARomatu, ki je avtomat za plačevanje položnic. V Mercatorju in Tušu pa lahko položnice plačaš na blagajni. 

Za plačilo najmanjše provizije v svojem mestu pa preberi naslednji članek: brez provizije. V Velenju lahko plačilo brez provizije za določene položnice opraviš na Delavski hranilnici in občini, za katere položnice to velja, pa si poglej na povezavi. 

Spletno banko si lahko urediš na banki, na kateri imaš odprt svoj račun. Ko postaneš študent, lahko uporabljaš študentske pakete, ki so na nekaterih bankah brezplačni. Vsekakor povprašaj svetovalca na banki, kateri račun je zate najbolj primeren in ugoden.

Različne banke imajo različne verzije spletnih bank, a povečini delujejo vse po istem principu. Na spletni banki si lahko ogledaš stanje na računu, spremljaš prejeta plačila in opravljene transakcije, plačaš položnico, nakazuješ denar, naročiš kredit in zavarovanje (npr. NLB Vita). Torej, za skoraj nič ti ni treba v živo na banko, po tem, ko dobiš spletno banko.

OPOMBA: Če imaš aplikacijo tudi na telefonu, moraš ob menjavi aparata iti na banko za ponovno nalaganje aplikacije in dostop do računa, saj je to dodaten varnostni ukrep. 

2. V spletno banko NLB se vpišeš preko OTP gesla ali certifikata

Če imaš certifikat, se lahko vpišeš preko tega. Ker ga jaz nimam, se vpisujem preko enkratnega gesla OTP. Tam najprej vpišeš uporabniško ime, geslo pa dobiš na aplikaciji na telefonu in ga vpišeš v spletno banko na računalniku. Če pa uporabljaš banko le na telefonu, pa ta korak preskočiš.

Pri spletni banki Abanet (ponudnik Abanka) je vstop mogoč z uporabniškim imenom in geslom.

3. Ko imaš urejeno spletno banko, izberi vnos obrazca UPN/plačilni nalog UPN

Prazen UPN obrazec izgleda tako. V spletni banki izgledata polji za pošiljatelja in prejemnika drugače, slike bomo priložili spodaj, postopek pa bomo opisali glede na sliko “original” UPN obrazca. Če položnice ne dobimo že vnaprej izpolnjene, ponavadi dobimo neka navodila, kako jo izpolnemo. Ponavadi ti podatki izgledajo nekako takole:

Roza področje:

 • naša št. računa ali IBAN iz katerega bodo trgali denar: SI56 0000 0000 0000 000 (številk po SI56 je vedno 15)
 • Ime in naslov: vnesemo svoje podatke (Ime in priimek, naslov in poštno številko ter kraj).

V spletni banki se ti podatki vnesejo SAMODEJNO. 

 • Koda namena: sestavljena je iz 4 črk in ponavadi ti jo na položnici ali v podatkih že podajo, da tebi ni treba razmišljati o tem, katero kodo izbrati. Če ti je ne podajo, izbereš kodo sam, najlažje je izbrati kar kodo OTHR (ostalo), ali pa iz seznama kod izbereš tisto, ki ti najbolj ustreza glede na opis.
 • Namen/rok plačila: prepišeš namen plačila iz položnice ali si izmisliš nekaj, kar zveni najbolj logično (npr. Nakazilo ime_priimek_datum/nakazilo_št. naročila- ta je primerna za spletne nakupe). Na voljo imaš do 35 znakov.

Slike spletne banke:

Rumeno področje:

 • znesek: napišeš točen znesek, za ločilo med evri in centi pa uporabiš vejico in ne pike.
 • datum plačila: če pišeš položnico ročno, napišeš, če ne, se vnese samodejno
 • IBAN: pri tem IBAN mestu napišeš številko računa, na katero nakazuješ. Vsi slovenski računi se pričnejo z SI56. Če nakazuješ v tujino pa je tukaj nekaj drugega (npr. HR, DE…) več o tem: NLB plačevanje v tujino
 • referenca: če pišeš položnico ročno npr. za plačilo predračuna, je to načeloma neobvezno polje, razen če je podano v navodilih, če pa jo vnašaš v spletno banko, pa je polje obvezno (in tudi podano na položnicah, ki so že izpolnjene). V NLB kliku imamo na voljo vnos referenc SI, RF ali NRC, v Abanetu pa samo prvi 2. Po izbiri tega vnesemo dvomestni številki, ponavadi so to 00, 12 ali 99. Če ne vemo, katero bi vnesli, uporabimo SI 00 ali NRC. Če imamo podano, pa to le prepišemo. Pri nakazilu po predračunu za plačilo kakega spletnega naročila (kar je zdaj še posebej aktualno) pa napišemo SI 00 111111  (s podčrtanimi številkami imamo v mislih številko naročila, ki je je tukaj ponavadi potrebno navesti).
 • ime in naslov: vnesemo ime, priimek, naslov, poštno številko in kraj prejemnika. V spletni banki nam to vnese že samodejno, ko stisnemo na gumb Preveri prejemnika.

4. Pošlji nakazilo in poglej stanje v arhivu.

Po plačilu UPN obrazca, hitrega plačila (če plačuješ nekomu vsak mesec, se ga splača shraniti pod hitra plačila, npr. T-2/Telekom, Elektro, Komunalno podjetje ipd.) ali in-plačila (preko katerega lahko nakazuješ osebam, ki uporabljajo enako spletno banko kot ti in jih imaš v imeniku) lahko preveriš stanje plačila v arhivu. V arhivu pa lahko preverjaš tudi pretekla plačila, ki si jih poslal_a.

Vso srečo pri plačevanju položnic!

Špela Zlodej, 17. 12. 2020