V sklopu projekta Mamo čez uporabna znanja bi radi pomagali študentom, tako brucem, kot tudi starejšim študentom, z uporabnimi nasveti s področja (študentskega) življenja. V naslednjih tednih bomo objavljali predloge, ki se nam zdijo uporabni. Stay tuned!

Kako operem oblačila?

Vsi se slej kot prej srečamo z goro oblačil, ki jo je potrebno oprati. Nekateri se tega naučijo doma, nekateri pa se s tem soočijo šele, ko ptidejo na faks, ker nočejo vsak teden domov nositi kovčka, polnega umazanih “cot”.

Ampak potem pridemo do problemov. Katera oblačila lahko peremo skupaj? Kako poskrbimo, da se nam bela oblačila ne obarvajo? Kako oprati občutljive kose, da se ne uničijo ali skrčijo? NE SKRBI! Mi vam bomo danes predstavili možne postopke pranja oblačil, za katere menimo, da so optimalni. Mamo čez

1. Loči oblačila po barvah

Loči oblačila po barvi- črna/temna oblačila, bela oblačila in pisana oblačila (če imaš veliko oblačil iste barve, potem jo lahko dodatno ločiš še po barvah, drugače lahko daš pisane na isti kup). Na sliki vidite pisan kup rumenih oblačil levo, na sredini temna oblačila in desno bela oblačila.

Jaz osebno perem spodnje perilo in nogavice ločeno od ostalih oblačil (tako izgine manj nogavic), če pa imaš premalo oblačil, da bi lahko napolnile pralni stroj, pa lahko pereš vse skupaj. V študentskem domu se v enem tednu ne nabere toliko oblačil, zato lahko narediš tako, da pereš temnejše nogavice in perilo opereš s temnejšimi kosi oblačil in enako s svetlejšimi.

Nedrčke in v današnjih časih tudi maske je priporočljivo dati v posebno pralno vrečko (mrežico) – lahko tudi v kakšno prevleko za vzglavnik, da se ne uničijo. Kovinski deli so škodljivi tudi za boben pralnega stroja, zato s tem ščitiš tudi sam aparat.

Loči tudi občutljiva oblačila, ki jih boš pral_a na nižji temperaturi na posebnem programu. Pod občutljiva oblačila spadajo: puloverji, športna oblačila, obleke, zimski dodatki (šal, kape, rokavice), čipkasta oblačila.

2. Poglej etiketo za navodila glede temperature

A veš tista etiketa na notranji levi strani, ki te ponavadi žuli in tišči? No, na tej etiketi imaš narisane simbole, ki ti povejo na kakšni temperaturi peri to oblačilo, da bo čimdlje ostalo v dobrem stanju.

Ti simboli izgledajo nekako takole:

(vir: CDA appliances)

Oblačila lahko poleg razporeditve po barvah, naknadno ločiš še glede na temperaturo. Nekatera svetla/temna oblačila se perejo na 40°C, medtem ko se nekatera perejo na 60°C. Na večini etiket najdeš vsa navodila glede pranja:

3. Preglej žepe!

Nujno preglej oblačila z žepi, da se v njih ne skriva kakšen papir ali robček (ali kakšne slušalke), ki bi ti uničil dan, ko bi odprl pralni stroj po pranju. Če pozabiš preveriti žepe, te lahko hitro pričaka kakšno presenečenje; pralni stroj poln belih svaljkov na vseh oblačilih.

4. Pripravi oblačila na pranje in dodaj pralna sredstva.

 • majice z napisom obrni navzven
 • nogavice raztegni in obvezno pusti obrnjene z umazano stranjo navzven
 • jopice oz. oblačila z zadrgami zapri, ker ti kovina drugače uničuje boben pralnega stroja
 • prav tako zapri oblačila z gumbi iz istega razloga

Nato odpri predal za detergente oz. pralne praške. Tam boš videl_a 3 predalčke. Zaporedje se razlikuje od stroja do stroja, zato poglej njihove simbole:

Ta dva predalčka pri vsakdanjem pranju uporabljamo največ. Nekateri programi omogočajo tudi predpranje, temu pa je namenjen čisto levi predalček. Predpranje uporabljamo redko, predvsem a res trdovratno umazana oblačila, ki so popackana z blatom, travo, vinom, kavo ipd. Ta lahko že predhodno namakamo ali uporabimo dodatna čistila (glej Nasveti).

Pri pranju lahko že na začetku dodaš prašek/gel in mehčalec, lahko pa pri osnovnem celotnem programu uporabiš le prašek/gel in opereš oblačila, nato pa uporabiš še dodaten program za mehčalec in ga dodaš v predalček šele takrat. Izbira je tvoja, ampak če si v časovni stiski (npr. si odvisen od razporeda pranja v študentskem domu), nalij mehčalec že kar na začetku.

5. Uporaba pravilnega programa

Ko imaš v pralnem stroju oblačila in detergente, moraš izbrati še pravilni program. O temperaturi smo govorili že zgoraj, a kaj, ko se pri pralnem stroju določene temperature ponavljajo. V tem primeru pride prav tudi, da veš, kakšna je sestava tvojih oblačil, izbira pa je odvisna tudi od tega, koliko časa imaš na voljo za pranje.

Programi na pralnem stroju so prilagojeni glede na sestavo oblačil. Imaš tudi celotne programe in delne programe. Pa gremo postopoma:

Simboli:

 • bombaž: programi namenjeni pranju bombažnih oblačil
 • erlenmajerica: programi za mešano sestavo (bombaž+elastan, bombaž+poliester) primeren, če pereš majice, spodnje perilo in nogavice naenkrat
 • metuljček: občutljiva oblačila
 • ovca: volnena oblačila oz. oblačila, ki vsebujejo delež volne
 • roka: pranje, ki simulira ročno pranje, če oblačil nočeš dejansko oprati na roke
 • nogavica: športna oblačila
 • mix: samo eno opravilo, ki ga opraviš posebej: centrifuga, mehčalec, stoječa voda

Uporaba celotnih programov:

programi pod simboloma bombaž in erlenmajerica so celotni, kar pomeni, da vključujejo vse stopnje pranja: glavno pranje (možnost predpranja), mehčanje, spiranje in centrifugo

 • bombaž:

na 95°C peremo stvari, ki so potrebne prekuhanja. Ta program je vedno v uporabi v bolnišnicah, pri otrocih, če se doma pojavijo uši oz. nalezljive bolezni. Na tem programu prekuhamo bele bombažne tkanine (posteljnino, brisače, kuhinjske krpe, tetra plenice, bela bombažna oblačila BREZ NAPISOV).

na 60°C peremo belo in barvno spodnje perilo, brisače, kuhinjske krpe, prav tako lahko tudi bombažno posteljnino. Program je po času krajši od 95°C in če ni posebnih potreb po razkuževanju, uporabimo tega.

na 40°C peremo barvne bombažne majice in spodnje perilo z napisi.

 • erlenmajerica: na tem programu lahko peremo enake materiale, kot pri bombažu, a so ti programi krajši in bolj primerni za časovno stisko in uporabo v študentskem domu.

na 60°C peremo barvno in belo spodnje perilo (lahko tudi bombažno), majice brez napisov, posteljnino, če je bombažu dodan še kakšnen drug material (elastan, poliester).

na 40°C peremo lahko enake stvari kot na 60°C. Temperaturo 40°C  uporabimo, če je opredeljena na etiketi.

Uporaba delnih programov: ti programi po navadi vključujejo zgolj pranje. Centrufugo nastavimo posebej po pranju, običajno uporabimo manj obratov.

 • metuljček: uporaba za občutljiva oblačila (svila, viskoza, čipke, kopalke). Na etiketi preverimo točno temperaturo.
 • ovca: uporaba za oblačila, ki vsebujejo volno.

Za občutljiva oblačila po navadi uporabimo tudi drugačen detergent. Kupimo takšnega, ki je prav posebej namenjen takšnim oblačilom.

Poseben primer: športna oblačila so večna dilema pralcev perila, ker ne vsebujejo bombaža. Pri pranju športnih oblačil ne smemo uporabljati mehčalca, zato lahko uporabimo različne programe (celotne ali delne), le da pri celotnih ne dodamo mehčalca. Lahko jih damo prati tudi na 40°C na erlenmajerico z ostalimi oblačili, a na začetku ne dodamo mehčalca, nato športna oblačila po koncu vzamemo ven in ostala operemo še na dodatnem programmu mehčalec. Lahko jih samostojno peremo na delnem programu, a to le, če oblačija ne smrdijo in niso umazana. Če so blatna in smrdijo, uporabimo celoten program. Nekateri pralni stroji imajo že posebej program za športna oblačila in lahko uporabimo kar tega.

6. Torej … Kaj zdaj perem na koliko in kako?

program temperatura dodatna centrifuga? oblačila, ki jih lahko tu pereš
bombaž 95°C ne Bela bombažna posteljnina, belo bombažno spodnje perilo, bele bombažne majice brez napisa, bele brisače, bele tetra plenice, laboratorijska halja.
bombaž 60°C ne Bela IN barvna bombažna posteljnina in vse zgoraj našteto.
bombaž 40°C ne Bele IN barvne majice z napisom, bombažne mikice in jopice, pižame, nogavice.
erlenmajerica (mix) 60°C ne Belo in barvno bombažno spodnje perilo, bela in barvna bomažna posteljnina z dodatki materialov. Prednost je, da je program krajši od bombažnega.
erlenmajerica (mix) 40°C ne Belo in barvno spodnje perilo, bele in barvne majice z napisi ali brez, kavbojke, jopice, mikice, nogavice, športna oblačila (če brez mehčalca)
metuljček 30°C/40°C (preveri etiketo) da Kopalke, srajce (ki se lahko perejo v stroju, drugače morajo v čistilnico), bunde, jakne, športna oblačila, bela in barvna oblačila z dodatkom poliestra/viskoze (GLEJ ETIKETO)
ovca 30°C/40°C (preveri etiketo) da Puloverji, jopice z dodatkom volne
Dodatni posamezni programi polžek Centrifuga: uporabi po delnih programih
rožica Mehčalec: uporabi po celotnih programih, če nisi dodal na začetku

7. Nasveti

 • če imaš blatna oblačila ali imaš na oblačilih kakršnekoli človeške izločke, jih najprej namoči v mrzli vodi z dodatkom pralnega praška
 • če imaš trdovratni madež, ki noče izginiti iz oblačil: uporabi odstranjevalec madežev Vanish (ali kakšen drug odstranjevalec), ki ga nanesi direktno na madež in podrgni. To naredi tik preden imaš namen oblačilo oprati v pralnem stroju
 • v vlažnem in toplem okolju pralnega stroja se rada naredi plesen in zato oblačila smrdijo tudi po pranju. Vsake toliko operi prazen pralni stroj z dodatkom pralnega praška in alkoholnega kisa, ki ga daš v prostor za mehčalec na programu 95°C. S tem se znebiš bakterij in plesni, prav tako pa kis pomaga pri odstranjevanju vodnega kamna. Alkoholni kis lahko nasploh uporabljaš namesto mehčalca, ker je bolj naraven, oblačila pa nimajo vonja po kisu, preverjeno.
 • obešanje oblačil: po pranju pride na vrsto tudi obešanje. Poskrbi, da boš oblačila obesil_a čimprej po pranju, ob tem pa jih lepo raztegni in stresi ter obesi tako, da bodo gube potekale po šivih. Tako jih ne bo treba likati. Če uporabljaš sušilca, velja tako: zloži še topla oblačila in bodo ostala čisto gladka.

Tako, pa smo prišli do konca. Želimo ti prijetno pranje!

Tekst, slike: Ana Brunčić
Tekst, urejanje: Špela Zlodej
27. 11. 2020