V sklopu projekta Mamo čez uporabna znanja bi radi pomagali študentom, tako brucem, kot tudi starejšim študentom, z uporabnimi nasveti s področja (študentskega) življenja. V naslednjih tednih bomo objavljali predloge, ki se nam zdijo uporabni. Stay tuned!

Rižota

ČAS PRIPRAVE: 30 min

ZAHTEVNOST: 6/10

PRIMERNO ZA ŠTUDENTSKI DOM: da

Ti v hladilniku ostaja tiste nekaj sveže zelenjave, ki si jo optimistično prinesel iz trgovine pa ne veš kako bi jo uporabil? Naredi rižoto! Seveda ji lahko dodaš meso, v osnovi pa ji lahko dodaš katerokoli zelenjavo.

POTREBUJETE:

 • riž (za pravo rižoto potrebuješ okroglozrnati riž, kot so Arborio, Carnaroli, San Andrea)
 • čebulo/šalotko/por- uporabi čebulnico, katere okus ti je najbolj pri srcu
 • zelenjavo po izbiri (dobro je uporabiti bolj trdo zelenjavo, ki se ne bo razkuhala, npr. korenček, šparglje, gobe)- mi smo uporabili korenček in bučko
 • suho belo vino (po želji)
 • jušno osnovo (če jo slučajno imaš) oz. raztopljeno jušno kocko v vodi po navodilih
 • maslo
 • olivno olje
 • parmezan

1. Na pult si pripravite vse sestavine in segrejte ponev

Za začetek si pripravi in nareži čebulo na drobno, tršo zelenjavo na manjše koščke (npr. 1,5 cm x 1,5 cm) in mehkejšo zelenjavo na malce večje koščke. Če želiš uporabiti tudi meso ga nareži sedaj na trakce. Lahko uporabiš tudi rakce, a jih v tem primeru popraži posebej.

2. V ponvi na srednjem ognju pogrej olivno olje in dodaj čebulo.

Čebulo počasi praži in mešaj, pri tem pa pazi, da se ti ne zažge. Praži jo 5-10 min, oz. dokler se ne razpusti, postekleni in pridobi rahlo rumeno barvo.

3. V praženo čebulo dodaj meso.

V ponev dodaj meso po želji. Na osebo uporabi nekje med 50 in 100g, odvisno kako rad imaš meso. Če uporabljaš piščanca, ga nareži na trakce (približno 1 cm x 3 cm), če uporabljaš katero drugo meso, kot je svinjina ali teletina, pa nareži na manjše koščke, da se bo zdušilo hitreje. Meso praži, dokler povsem ne zakrkne, lahko dobi tudi malce barve.

4. V ponev med praženo čebulo in meso dodaj zelenjavo.

V ponev dodaj narezano zelenjavo. Najprej dodaj tršo zelenjavo, mehkejšo (npr. bučke) pa dodaj malce kasneje, da se ne razkuha.

5. V ponev nato stresi riž.

V ponev stresi riž. Za glavno jed potrebuješ približno 75g riža na osebo. Po želji ga lahko predhodno v cedilu spereš z vodo, če ne želiš preveč “pacaste” rižote, saj s tem spereš odvečni škrob. Če pa ti je takšna rižota všeč, pa ga dodaj kar direktno v ponev. Riž prepraži, da postekleni (približno 1 min), nato pa rižu dodaj vino (približno 0,5 dl na osebo).

6. V ponev postopoma dodajaj jušno osnovo.

V ponev postopoma z zajemalko dodajaj jušno osnovo – te sprva dodaj za 2x količino riža, ko pa vidiš, da tekočine zmanjkuje dodaj še enkrat toliko. Osnove moraš imeti vsaj 3x toliko, kot imaš riža (za 300g riža si pripravi npr. 1 liter osnove). Pusti, da rahlo vre toliko časa, kot je na embalaži predviden čas kuhanja riža in občasno mešaj. Če uporabljaš mehkejšo zelenjavo, jo dodaj nekje med kuhanjem riža, toliko minut pred koncem, kolikor se zelenjava kuha (bučke rabijo nekje 5 min).

Nujno pazi, da se ti riž ne sprime na ponev, zato kuhaj na nizkem ognju.

7. Ko se riž zmehča, dodaj maslo in parmezan.

Riž po predvidenem času poskusi. Če še ni skuhan, ga še malo pokuhaj. Ko je riž zmehčan, dodaj košček masla in naribaj parmezan po okusu. Vse skupaj dobro premešaj. Zaradi masla in parmezana bo rižota bolj svilnata in kremasta. Ponev odstavi z ognja. Rižoto lahko začiniš po okusu (sol, poper, peteršilj, drobnjak, …). Dober tek!

Nasveti:

 • če delaš rižoto z gobami, kombiniraj sveže in suhe gobe. Slednje namočiš, da se rehidrirajo in pri zalivanju rižote lahko uporabiš to tekočino za ultra gobji okus
 • če delaš bučno rižoto, bučo speci najprej v pečici in uporabi bučni pire skupaj z jušno osnovo za kuhanje riža. Rižota bo izredno okusna, saj peka še bolj poudari okus buče.
 • predlagamo še naslednje kombinacije okusov: šparglji in grah / rakci, grah in limona / rižota z lignji na rdeče (s paradižnikom, česnom in peteršiljem) / slanina in radič z rdečim vinom / slanina in grah s pečenim paradižnikom. Kombinacij je nešteto, zato kombiniraj karkoli, ti paše.

recept, tekst in slike: Uršika Holešek // nasveti: Špela Zlodej, 25. 11. 2020