V sklopu projekta Mamo čez uporabna znanja bi radi pomagali študentom, tako brucem, kot tudi starejšim študentom, z uporabnimi nasveti s področja (študentskega) življenja. V naslednjih tednih bomo objavljali predloge, ki se nam zdijo uporabni. Stay tuned!

Sirnica na hitro

ČAS PRIPRAVE: 90 min

ZAHTEVNOST: 4/10

PRIMERNO ZA ŠTUDENTSKI DOM: da, če imaš pečico

Ker v teh časih ob vikendih ne moremo iti na sirni burek ob 2:00 ponoči v Mladost, lahko z našo pomočjo spečete sirnico kar sami doma. Postopek je čisto preprost!

POTREBUJETE:

  • Vlečeno testo 500g (testo lahko naredimo tudi sami, a vzame kar nekaj časa, zato bom tokrat uporabila kar trgovinsko kupljeno)
  • Nepasirana skuta 750g – količino skute lahko po okusu spreminjate, če imate radi veliko skute jo dajte več – tako kot jaz, če pa ne, pa manj. Temu prilagodite potem tudi količino ostalih sestavin.
  • Mala kisla smetana
  • Dve jajci – lahko tudi tri ali štiri – meni ima potem sirnica premočan okus po jajcih
  • Olje
  • Sol – po okusu
  • večjo skledo
  • žlico
  • pekač

1. Na pult si pripravite vse sestavine in segrejte pečico na 180°C

2. Na pult postavi večjo skledo za pripravo nadeva.

V veliki skledi zmešamo vse sestavine – skuto, kislo smetano, jajci, sol. Priporočam, da mešate kar z vilico.

3. Pripravi pekač, v katerem se bo pekla sirnica in jo sestavi po navodilih spodaj.

Pekač namastimo z oljem – bodite radodarni – več olja, bolj hrusta.

Nato v pekač položimo prvi list vlečenega testa. Nato naslednji list natrgamo in natrgane dele pomočimo v nadev, te natrgane dele pa nato razporedimo po pekaču. Potem na to položimo list vlečenega testa in ga dobro premažemo z oljem. Postopek ponovimo, torej, natrgan list pomočimo v mešanico sestavin, razporedimo po pekaču, po vrhu damo cel list vlečenega testa… na zadnjo plast priporočam dati dva lista vlečenega testa. Vrhnji list premažemo z oljem – zopet – bodite radodarni.

Sirnico lahko naredimo tudi tako, da v vsak list vlečenega testa damo nadev, to zvijemo v “rolado” ter zložimo kot polža v namaščen pekač, namastimo pa tudi list vlečenega testa.

‘Zlaganje’ sirnice je vedno stvari izbire, nekomu je boljša ‘gužvara’, nekomu zvit…

Tako izgleda zložena sirnica (cel list testa, natrgani listi testa in nadev). 

Sirnica, pripravljena na peko.

4. Postavi pekač v pečico in peci 20-30 min.

Ko je sirnica pečena (zgornji list vlečenega testa mora izgledat zlato zapečen), jo damo iz pečice in poškropimo z vodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo približno 15 min da malo odleži in se okusi bolj povežejo. Pazite, da se kuhinjska krpa ne dotika sirnice, saj se zna le ta navlečt vonja oprane krpe, še bolje pa je, da imate posebej za te namene krpe, ki jih perete brez mehčalca ali dišečih detergentov.

Recept, vsebina in priprava: Ana Brunčić
Uredila: Špela Zlodej
Velenje, 4. 2. 2021