Dnevi mladih in kulture

Največji študentski festival v Sloveniji

Začetki festivala segajo v leto 1991, ko so se nadebudni šaleški študentje odločili, da bodo počeli stvari, ki si jih drugi ne upajo ali jih ne znajo. Z nič finančnimi sredstvi, z le nekaj povratnimi denarnimi sredstvi, a z izjemno voljo, odličnimi idejami, kreativnostjo, drugačnostjo in delovnim elanom jim je uspelo – festival DMK je zagledal luč sveta in še danes, 24 let po prvem »špilu« na Velenjskem gradu, ostaja eden najboljših in najbolj kvalitetnih festivalov za mlade, po katerem so začeli nastajati številni drugi.

Osnovna ideja festivala, ki se je ohranila skozi vsa ta leta je, da se mladim pokaže drugačen pogled na svet, da se poiščejo kulturne in umetniške vsebine, ki so večkrat spregledane, nepoznane, nekomercialne. Dnevi mladih in kulture ustvarjajo prostor pod milim nebom, kjer se imajo možnost in priložnost uveljaviti ter predstaviti mlade, nadobudne skupine in ustvarjalni posamezniki.

Sploh pa je to prvi študentski festival, ki je nastal v samostojni Sloveniji. Razvijal se je, rastel, se širil in krčil. Predvsem pa se je obdržal skozi vsa leta in še danes predstavlja eno najpomembnejših aktivnosti Šaleškega študentskega kluba.