26. DMK JE TU!

Vstopamo v novo četrtino stoletja festivala Dnevi mladih in kulture.

Spet je tu maj, nekdanji mesec mladosti, z njim pa že 26. festival Dnevi mladih in kulture. Vljudno ste vabljeni na tri vikende najstarejšega študentskega festivala v samostojni Sloveniji med 12. in 28. majem 2016. Več o programu lahko prebereš na http://www.dmk.si

Kaj je DMK?

Korenine festivala Dnevi mladih in kulture segajo v leto 1991, ko so se nadobudni šaleški študentje odločili, da bodo v Velenju ustvarili nekaj drugačnega. Z zanemarljivo vsoto finančnih sredstev in neizčrpno zalogo inovativnosti, želje po uveljavitvi, odličnih idej in umetniške kreativnosti jim je uspelo. Festival je tako pred 26 leti, po prvem koncertu na velenjskem gradu, postal prvi dogodek, namenjen mladim v samostojni Sloveniji, po zgledu katerega so začeli nastajati številni drugi. Festival in njegov bogat prireditveni utrip delujeta z idejo, da mladim približata nove umetniške in kulturne vsebine,  ki so med njimi velikokrat spregledane, hkrati pa ustvarjata prostor, kjer se imajo možnost in priložnost uveljaviti mlade, nadobudne skupine in ustvarjalni posamezniki. Vsako leto znova pa festival Dnevi mladih in kulture preseneča in se pokaže v novi luči – v letih se je razvijal, rasel, se širil, krčil – a najpomembneje, ostal! Kot rezultat prizadevanja, rasti in neustavljivega truda danes predstavlja eno najpomembnejših kulturnih aktivnosti Šaleškega študentskega kluba, pod katerim so se v letih tradicionalnemu Rocku na gradu, na katerem so nastopile skoraj vse večje skupine iz Slovenije in bivše Jugoslavije, pridružile še mnoge druge, kot so stand up in gledališki večeri, okrogle mize, razstave, športne in izobraževalne aktivnosti ter raznorazni drugi koncertni dogodki.

Pri organizaciji festivalovega vstopa v drugo četrtino stoletja svojega obstoja bo več kot 60 mladih v sodelovanju z več kot desetimi organizacijami, društvi, klubi in zavodi zapolnilo vsak majski vikend s takšnimi ali drugačnimi kulturnimi projekti. Priložnost bodo dobile lokalne glasbene skupine in ustvarjalci iz tujine – tokrat se lahko pohvalimo z obiskom Švicarjev, Estoncev, Srbov, Bosancev in Hrvatov. Na sedmih prizoriščih se bo na DMK zgodilo:

  • 6 koncertov osemnajstih različnih glasbenih zasedb, skupin ali posameznikov, med katerimi bodo tudi letošnji headlinerji, Magnifico in Zaa.
  • Razstava in terenska inštalacija – na prvi smo obeležili tudi 40. izvod glasila Šaleškega študentskega kluba – revije RIT.
  • Na 4 zabavah bo več kot 10 DJ-ev poskrbelo, da nihče maja ne bo legel k spancu s stopali, željnimi plesa. Med njimi bo tudi Open air Psytrance zabava v Letnem kinu ob Škalskem jezeru.
  • Na dveh humorističnih uprizoritvenih večerih se bomo, po obljubah nastopajočih, nasmejali do solz!
  • Pobegniti bomo poskušali iz prostorske inštalacije lastne produkcije – Velenjske sobe pobega!
  • Na dveh športnih prireditvah bomo poskrbeli, da ne bomo razgibali le duha, temveč tudi telo!

Balkanski kameleon in evrovisijSKA predstavnica

Spet se približujejo tisti topli dnevi, ko je ob večerih čas za druženje, dobro glasbo in neprespane noči. Čas, ko Letni kino ob Škalskem jezeru odpre svoja vrata. Da bo otvoritev pompozna, kot se za največje koncertno prizorišče v Velenju spodobi, bo na velikem odru zapel zmagoslavni balkanski kameleon, kavboj in šansonjer Magnifico. Magnifico, ki pravi: »Hir aj kam«, obljublja neponovljiv žur, ki ga tudi Silvija ne bo zapustila. Namesto Tivolija, pa bomo do jutranjih ur plesali v Letnem kinu, da se bo zatreslo Škalsko jezero. »Give me money« in priskrbi si mega vstopnico za nepozabno zabavo. Dobro ogrevanje bo poskrbljeno s strani srbske skupine ZAA, ki je lansko leto močno navduševala na 18. Festivalu mladih kultur-Kunigunda, za letos pa pripravlja bombo odrske energije, ki vas ne more pustiti ravnodušnih. Pevka zasedbe ZAA bo svojo opevanje in uverturo v koncert opravila kar na Evrovizijskem odru, kot predstavnica Srbije.

Balkanski pevec Magnifico katerega glasba se zgleduje po jugoslovanski Schlager glasbeni sceni je začinjena z edinstveno mešanico latina, reaggea, surf in balkana. Magnifico se po izredno uspešnem albumu z glasbo za film in nadaljevanko Montevideo (»Bog te video«), na sceno vrača z najbolj romantičnim šlagerjem lanskega leta: hitom Tivoli. Ustvarja že od leta 1993, ko je izdal svoj prvi album Od srca do srca (1993), Gdo je čefur (1996), Sexy boy (1999), Export/Import (2004) in Magnification (2010), zdaj pa ga čaka predstavitev že težko pričakovanega albuma. Magnifico s svojim gracioznim talentom navdušuje vse generacije, s svojo specifično pojavo pa navdušuje tako Slovenijo kot Balkan.

Več na: http://www.magnifico.si/biography/

Srbska reggae-ska crossover skupina ZAA velja za enega izmed najbolj zanimivih produktov nekdanje Jugoslavije v novejši zgodovini. Že od svojega nastanka 2008. leta nizajo koncert na koncert – uveljavili so se kot svojevrstna koncertna atrakcija zaradi svojih originalnih ter energičnih nastopov, ki jih odlikujejo poskočni plesni ritmi ter dobra mera spretne improvizacije. Na svojih treh studijskih ploščah (Zaa (2010), Good Things (2011), What About (2014)), izmed katerih je vsaka požela izvrstne ocene s strani kritikov, se bend ne boji vreči v katerokoli izmed smeri neba. Od skaja do duba, od postpunka do variacij jazza. Ponašajo se s svojo unikatnostjo, ki razgiba tako poslušalčeva ušesa kot srce. Samo v lanskem letu so nanizali veliko število koncertov po celotni regiji in nastopali na festivalih kot so EXIT, ARSENAL FEST, LOVE FEST, KONCERT GODINE.

Več na: http://zaa.rs/

Vstopnice po ceni 15 € so na voljo na prodajnih mestih trafik 3Dva in TIC Velenje, ter 10 € za člane Šaleškega študentskega kluba na njegovih uradnih urah v klubu eMCe plac. Do vstopnice lahko prideš tudi TAKOJ preko spletne prodaje na Olaii.com

Prvi open air psytrance žur v dolini (in širše!)

Društvo Universe s pomočjo Šaleškega študentskega kluba predstavlja svoj 3. in tudi doslej največji dogodek. Teater skrivnosti (Theater of secrets) se bo dogajal v skrivnost ovitem prostoru Letnega kina ob Škalskem jezeru. Predstavili se bodo tako slovenski, kot tudi tuji DJ-ji. Skrivnosti prizorišča in zvezdnega neba, bodo pomagali odkriti Goasia, Skoknipalokni, Nibiru in Tristiana v sodelovanju z lokalnimi DJ-ji.  Universe obljublja tudi nor afterparty v klubu eMCe plac, ki se bo zavlekel pozno v jutro.

Se še spomniš lanske elektronske žurke na gradu?

Če sodimo po ostalih žurih društva Universe, se obeta prava norija! 😉

Pobegni zblaznelemu doktorju!

Soba pobega – »Escape room« je v svetu zelo priljubljena resničnostna igra, ki temelji na ekipnem delu, reševanju ugank, iskanju predmetov in logičnem povezovanju. Po vzoru najboljših »Escape roomov« v Sloveniji in tujini se bo tudi v stari pekarni potekla igra, ki je ne bo moč pozabiti. Samo pogum, sklepanje, hitrost, spretnost in računanje vas ločijo do odgovora na uganko, ki odklene vrata na prostost. Ste dovolj pogumni, da brez strahu vstopite v zaprašeno pekarno in v se v pravem času rešite štirih sten? Skupine od 3-5 članov s predhodno rezervacijo termina dobrodošle!

Rezervacije termina v sobi odrešitve so možne s klicom na spodaj navedeno telefonsko številko. Bodi obziren do naše Ane. Če se ti slučajno ne javi, te bo poklicala nazaj. 🙂 Cena vstopnine je 3 € na člana skupine, soba pa bo odprta med festivalskimi vikendi.
Telefonska: 051 666 720

Vid Stropnik, 12. 5. 2016